Deg:
- 50 g färskjäst
- 225 g margarin
- 4½ dl mjölk (hon har skrivit standard, men jag använder mellan)
- 1½ tsk salt
- 3 ägg
- 975 g vetemjöl (jag tar ibland hälften graham)
- + ev 2 dl mjöl om degen är för lös samt till kavling
- smula jästen i degbunken och rör ut med 3 msk av mjölken
- smält margarin och tillsätt mjölken samt se till att vätskan blir 37°
- Häll vätskan över jästen
- tillsätt salt, ägg och mjöl
- arbeta degen smidigt
- jäs till dubbel storlek (ca 1 timme - jag brukar låta jäsa minst en timme)
- ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig
- kavla degen så den blir lagom tjock att hålla fyllningen
- ta så stor eller liten tallrik, vänd uppochner och skär ut cirkel
- lägg i fyllning med så lite vätska kvar som möjligt
- jäs 20 minuter
- pensla med uppvispat ägg och strö sen vallmofrön.
- grädda i 225° ca 15-20 min, eller längre om det är mycket stora piroger
Jag har tidigare kört köttfärsfyllning, som jag stekt med lök och haft i lite soja.
Nu senast hade jag lök, vitlök, bacon, köttfärs, färska champinjoner och finrivna morötter. Har inte smakat dem än, men det luktade och såg gott ut. :)
Nu senast hade jag lök, vitlök, bacon, köttfärs, färska champinjoner och finrivna morötter. Har inte smakat dem än, men det luktade och såg gott ut. :)
Väl smakat. :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar